Aanvullend protocol – covid19 – Open Water Diver Cursus.
De hieronder beschreven regels zijn een aanvulling op de algemeen geldende regels opgesteld door het RIVM, gemeentelijke verordeningen, de regels van de faciliteit waarbinnen de training wordt gegeven en het “Protocol-verantwoord-onderwatersport-in-de-15-meter-samenleving van de PADI/NOB/NOC*NSF”
Alle bovengenoemde regelingen worden door Duikschool Brabant gevolgd en afgedwongen tijdens alle theorie- en praktijk-lessen, groeps en trainingsduiken.
De belangrijkste regels uit bovengenoemde regelingen :
- Bij enige twijfel over je gezondheid: blijf thuis!
- Heb je Corona (COVID-19) gehad en dit in de laatste 14 dagen is vastgesteld of ben je in thuisisolatie bent omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld of heb je enige twijfel over je duik-fitheid, raadpleeg of ben je huis- of keuringsarts en blijf thuis.
- Houd minimaal 1,5 meter afstand van andere personen van buiten je leefsituatie, behalve onderwater. Daar is er geen beperking.
- Kom alleen of kom met personen uit jouw huishouden naar het zwembad of duikstek. Anders reis apart.
- Voor >18 jaar. Vermijd groepsvorming van 3 of meer personen indien 1.5 meter afstand boven water niet gewaarborgd kan worden.
- Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
- Ga voordat je van huis vertrekt, thuis naar het toilet.
- Doe thuis je zwemkleding aan onder je gewone kleding.
- Was voorafgaand aan en na het zwembadbezoek je handen met water en zeep, minimaal 20 seconden.
- Was de handen met water en zeep als je handen mogelijk besmet zijn, dus na het aanraken van objecten waar veel mensen aanzitten (deurknoppen, pinapparaten etc.); na een toiletbezoek; na hoesten, niezen in de handen; na het snuiten van de neus;
- Vermijd het aanraken van je gezicht.
- Schud geen handen.
- Gebruik zo veel mogelijk je eigen apparatuur en uitrusting.
- Vermijd situaties waarbij extra risico bestaat op duik- of decompressieongevallen en blijf ruim binnen de nul tijden.
- Verlaat direct na het omkleden de sport-/duiklocatie.
Voor recreatief sportduiken en het volgen van sportduikopleidingen zijn er minder beperkingen dan voor andere sporten. Sportduikers zullen met verkoudheid niet gaan (en kunnen) duiken en zijn gewend om met risico’s om te gaan en procedures te volgen. Bepalend daarbij is de mate waarin het over grotere afstand verplaatsen of vervolgens te verzamelen op bepaalde plaatsen een risico vormt voor verspreiding van het virus. Nu de overheid ‘blijf thuis tenzij’ vervangt door ‘vermijdt drukte’ geldt zeker ook dat alle duikers een verantwoordelijkheid hebben om de drukte op duikstekken te vermijden.
Aanpassingen op de Open Water Cursus
Theorie:
- Bij klassikale lessen worden de leerlingen minimaal 1,5 meter uit elkaar geplaatst. Per les wordt er afgesproken wat de looprichtingen zijn indien deze niet aanwezig zijn.
Praktijk:
Apparatuur:
- Alle ruimtes met duikapparatuur van de school (verhuur ruimtes, aanhangers) zijn alleen toegankelijk voor personeel van de duikschool.
- Alle apparatuur in de rode, blauwe of paarse bakken zijn schoon en gedesinfecteerd. Bij aanvang van een duik mag alleen deze apparatuur gepakt worden.
- Na gebruik, zelfs na alleen passen wordt de gebruikte apparatuur in de zwarte bakken geplaatst. Deze mogen niet meer gebruikt worden.
Zwembad en buitenwater training:
- Bij de (de)briefing, houdt 1,5 meter afstand.
- De oefening “buddycheck” wordt niet fysiek door de buddy uitgevoerd. De buddy instrueert de te controleren duiker omtrent om de juiste handelingen uit te voeren en ontvangt het antwoord.
- De oefening “masker uitwisselen” vervalt.
- De oefening “buddy breathen” wordt niet uitgevoerd met de primaire automaat van de donor. De donor geeft zijn eigen secundaire tweede trap om het uitwisselen van automaat te simuleren.
- Bij de oefeningen “Buddy breathen”, “zwemmen zonder duikbril” en “gebruik alternatieve luchtbron” vervalt in het zwembad de eis om als buddies elkaar vast te houden. In het buitenwater vervalt deze eis niet maar daar wordt beschermende kleding gedragen.
- De kompasoefening op land tijdens de buiten water sessies worden zonder buddy uigevoerd.
Eerste hulp en reanimatie
Voor het verlenen van eerste hulp bij duikongevallen gelden aangepaste regels. Het doel van de tijdelijke maatregelen voor eerste hulp is het risico van besmetting met het coronavirus van hulpverleners tot het minimum te beperken. En tegelijk willen we slachtoffers zo min mogelijk te kort doen. Dit advies geldt voor een beperkte periode. Bij het opstellen van dit protocol is uitgegaan van de adviezen van Oranje Kruis, Rode Kruis, Divers Alert Network (DAN), Emergency First Response (EFR) en NIBHV.
We gaan ervan uit dat onderwatersporters gezond zijn als ze gaan sporten. Bij een ongeval mag je er echter niet van uitgaan dat slachtoffers of hulpverleners geen drager zijn van het corona virus. Algemene afstand- en hygiëne maatregelen blijven zo veel mogelijk van kracht. Wat als je hulp moet verlenen?
- Let op je eigen veiligheid en denk daarbij na over mogelijke besmettingsrisico’s.
- Er mogen maximaal 2 hulpverleners (inclusief brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn. Anderen staan op minimaal 1,5 meter afstand.
- Beoordeel bij elke situatie of het noodzakelijk is het slachtoffer binnen anderhalve meter te benaderen. Is dit niet nodig, verleen dan hulp op afstand door aanwijzingen te geven waarmee het slachtoffer zichzelf helpt.
- Bel als dat nodig is 1-1-2. Is het wel noodzakelijk binnen anderhalve meter van het slachtoffer te komen, beperk je dan tot spoedeisende eerste hulp.
- Draag beschermende (nitril) handschoenen tijdens het verlenen van eerste hulp om jezelf en het slachtoffer te beschermen.
- Volg bij een reanimatie de tijdelijke aanpassingen voor een daadwerkelijke reanimatie in de praktijk.
Reanimatie: geen mond-op-mond beademing
In geval van reanimatie volgen we de adviezen van de Nederlandse Reanimatie Raad (en andere organisaties):
Tijdens de corona (COVID-19) pandemie is het advies om geen mond-op-mond of mond-op-maskerbeademing te geven aan slachtoffers van een circulatiestilstand. Het risico op besmetting van de hulpverlener als het slachtoffer besmet is met coronavirus wordt tijdens deze handeling geschat op 100%.
Gebruik van een beademingsballon is een alternatief maar alleen geadviseerd bij reanimaties in het ziekenhuis en/of als de zorgprofessionals goed getraind zijn.
Bij slachtoffer MET een bewezen of veronderstelde corona (COVID-19) besmetting is het advies aan omstanders en hulpverleners om geen borstcompressies te geven. Tijdens het geven van borstcompressies komen kleine druppeltjes (aerosolen) van het slachtoffer vrij waarin zich de virusdeeltjes bevinden. Het geven van borstcompressies vergroot dus de kans van besmetting van de hulpverleners. Dit betekent dat ook er geen mond-op-mond beademing kan plaatsvinden en alleen daarin getrainde hulpverleners met een beademingsballon mogen beademen. Bij het toedienen van zuurstof kan dat in principe alleen bij zelfstandig ademende slachtoffers. Met inachtneming van de nodige hygiëne maatregelen. Het is niet te verwachten dat corona (COVID-19) patiënten gaan duiken. Het zal dus geen probleem zijn eventueel borstcompressies te geven.